Николас Бернули и теорията на вероятностите в правото

Швейцарският математик Николас Бернули  е  член на математическата династия Бернули. Роден е на  21 ноември 1687 година. Пре з 1704 година завърш ва математика  в университета в Базел , под ръководството на чичо си Якоб и пет

2010-11-29 17:24:38
Николас Бернули и  теорията на вероятностите в правото
Швейцарският математик Николас Бернули  е  член на математическата династия Бернули.

Роден е на  21 ноември 1687 година. Пре з 1704 година завърш ва математика  в университета в Базел , под ръководството на чичо си Якоб и пет години по-късно получава докторска степен за труда си по теория на вероятностите в правото.  През 1716 година Николас Бернули печели мястото, заемано от Галилей, в университета в Падуа, където работи над диференциални уравнения и геометрия. През 1722 година  Бернули   се завръща  Базел  като лектор по  логика и право в университета там.

От  кореспонеденцията му  с Готфрид Лаймбниц, Леонард Ойлер и Пиер Ремон де Монмор става ясно, че Бернули  има  принос към формулирането на Санкт-Петербургския Парадокс (наречен така, защото бил отпечатан в годишника на петербургската академия на науките). Наред с други математици, той  се занимава с уравнението на Рикати, както и с частни диференциални уравнения.

Николас Бернули  пише предговора към излезлия посмъртно труд на  чичо си Якоб Бернули  "Изкуството на предположенията".

Умира  на 29 ноември 1759 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия